Fitjar on/oli/on pieni norjalainen saippuapaja, joka valmisti ilmeisen laadukkaita ja tykättyjä partasaippuoita ja -voiteita kaikkien märkäajajien iloksi. Kyseessä on yhden naisen, Jorunn Hernesin yritys, jonka hän perusti vuonna 2002. Toiminta lähti liikkeelle ensin maatilan keittiöstä, josta se laajeni isompiin toimitiloihin.

Kahdentoista vuoden toiminnan jälkeen Jorunn joutui kuitenkin monien harmiksi lopettamaan toimintansa. Syynä tähän olivat EU:n asettamat vaatimukset kosmetiikkatuotteiden myynnille ja markkinoille. Toiminnan jatkaminen olisi ollut valtavan työn takana, johon Jorunn ei pienenä toimijana kuitenkaan halunnut ryhtyä.

Kesällä 2015 Fitjar Såpekokerin nettisivuille ilmestyi salamyhkäinen ilmoitus, että jotain jännittävää olisi tapahtumassa. Postituslistalle liittyneet saivatkin myöhemmin kuulla, että toimintaa oltaisiin jatkamassa yhteistyössä jonkun muun tahon kanssa. Tarkoitus on, että Jorunn on edelleen vahvasti mukana kuvioissa, ja tuotteet ovat tulevaisuudessakin laadukkaita ja puhtaista raaka-aineista valmistettuja - raikkaita tuoksuja unohtamatta.

Uusia tuotteita odotellessa Fitjar päätti valmistaa pienen erän tuttuja tuotteita, joita oli mahdollisuus tilata. Listalla olivat Nyasha Black Pre Shave Soap sekä Fjellheim, Folgefonn, Slåtterøy ja Calmomilla -parranajovoiteet.

Tällä viikolla postiin saapuivat tilaamani Fjellheim- ja Slåtterøy-partavoiteet, joista on luvassa tarinaa myöhemmin. Tässä vaiheessa voin sanoa, että tuoksujen suhteen kummatkin tuotteet kyllä käärivät minut pikkusormensa ympäri. Fjellheim on ryyditetty metsäisillä tuoksuilla: katajaa ja mäntyä. Slåtterøy puolestaan on bay rum -pohjainen, jossa on mukana mm. limeä ja sitruunaa.

Hinku päästä kokeilemaan molempia tuotteita on kova! Palataan näiden tiimoilta myöhemmin.

Siihen saakka toivotan kaikille hyviä ajohetkiä!