Samassa lähetyksessä Fitjar Såpekokerin Fjellheim-parranajovoiteen kanssa saapui toinenkin voide, Slåtterøy, joka on saanut nimensä lähellä Fitjarin kuntaa sijaitsevasta majakasta.

Slåtterøyn valmistusaineet ovat samat kuin Fjellheimissa: Aqua, Stearic Acid, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Potassium Hydroxide, Glycerin, Olea Europaea (Olive) Oil, fragnance (essential oils), Sodium Hydroxide. Poikkeuksen muodostavat siis voiteen sisältämät eteeriset öljyt, joita valmistaja ei ymmärrettävistä syistä ole halunnut sen tarkemmin eritellä. Luonnollisilla aineksilla kuitenkin mennään.

Slåtterøy on astetta kiinteämpää tavaraa kuin Fjellheim. Fjellheimin annostelussa sutiin saa pitää kielen keskellä suuta, jotta voidetta ei kahmi liikaa. Slåtterøyta sen sijaan sai ladata sutiin lähes kuten parranajosaippuaa - työtä ei toki tarvinnut tehdä niin paljon kuin saippuan kanssa.

Slåtterøysta sai helposti runsaan vaahdon. Vettä piti hieman lisätä pariin otteeseen, joten aivan kuivalla sudilla vaahdotus ei onnistu riittävän hyvin. Mutta kun veden ja parranajovoiteen suhteen saa kohdilleen, vaahto on kermaisen runsasta.

Tuoksun suhteen Slåtterøy on Fjellheimiin verrattuna melkeinpä pliisu. The Shaving Shackin tietojen mukaan kyseessä on bay rum -pohjainen tuoksu, jossa on paljon limeä, jonkin verran sitruunaa sekä ripaus muskottipähkinää ja kardemummaa. Vaahtoa nuuhkiessani en kyllä ensimmäisessä vaahdotuksessa osannut nimetä tätä bay rum -voiteeksi. Tuoksu oli jollain lailla hieman tunkkainen ja mieto, ei kuitenkaan missään nimessä paha tai vastenmielinen.

Toinen vaahdotus toi bay rumia paremmin tykö, mutta ei Slåtterøy missään nimessä mikään voimakkaan tuoksuinen voide ole. Limeä tai sitruunaa en osannut tuoksusta erottaa, muskottipähkinä ja kardemummakin taisivat olla enemmän mielikuvituksen tuotetta, kun niiden olemassaolosta tiesin.

Ominaisuudet höylällä ajettaessa ovat yhtä loistavat kuin Fjellheimissa (mikä sinänsä ei tule mitenkään yllätyksenä, koska valmistusaineet ovat likipitäen samat): vaahto on riittävän liukasta ja suojaa hyvin. Itselläni - kuten varmasti monella muullakin - on kaulan alue erityisen herkkä, mutta tämän voiteen kanssa minkäänlaista ärsytystä ei ollut havaittavissa. Vaahdolla sai tarkan ajon.

Veitsiajossa jäin kuitenkin kaipaamaan enemmän liukkautta ja suojaavuutta. Heljestrand No 7:llä posket ja kaula eivät tuottaneet ongelmia, mutta leuassa terä alkoi tökkiä ja ajon sai tehdä kieli keskellä suuta. En kuitenkaan usko, että ongelmat johtuivat partaveitsen terävyydestä, koska veitsi oli juuri saapunut ammattiteroittajan pajasta.

Mikäli etsit laadukasta mutta ei niin ärhäkkään tuoksuista bay rum -parranajovoidetta, Slåtterøy on kokeilemisen arvoinen. Sen perusteella mitä edellä kuvasin voiteen tuoksusta ei voidetta kannata jättää väliin - ihan pelkästään siitä syystä, että oma tuulenhalkojani ei lähimainkaan vedä vertoja parfymöörin nenälle.

En tosin tiedä tuleeko Slåtterøy olemaan Fitjar Såpekokerin valikoimassa tulevaisuudessa, mutta uskon, että Fitjarin vanhat asiakkaat arvostavat tämänkin tuotteen löytymistä tilauslistalta jatkossakin.