Suomen kesä saattaa joskus yllättää: on lämmintä ja joskus jopa hiostavan lämmintä. Hientäyteisen päivän jälkeen ennen nukkumaan menoa ei ole mitään sen nautinnollisempaa kuin kunnon viileä suihku. Tai voisi olla: mökkisauna, järvi ja vilvoittelu saunan terassilla. No, kaupunkilaisena tästä valitettavasti jää paitsi.

Itse yhdistän aina suihkussa käynnin ja parranajon. Tukalan päivän jälkeen ei kuitenkaan tee mieli ottaa lämmintä suihkua, jossa kasvojen huokoset avautuvat, sänki pehmenee ja kasvojen iho valmistautuu nautinnolliseen parranajoon. Kun hanan saa auki, aloitan viileällä vedellä, ja hiljalleen käännän termostaattia kylmemmälle ja kylmemmälle. Kun suihkuttelu on loppu, voi edes vartin verran olla hyvä olo – ennen kuin uusi hiki iskee päälle.

Parranajon kannalta tämä tarkoittaa kompromissien tekemistä. Ja puhun nyt tietysti vain omalta kohdaltani. Posket, ylähuuli ja leuka eivät huonosta esivalmistelusta pahemmin kapinoi, mutta kaula saattaa hyvin herkästi tykätä kyttyrää, jos ajo vaatii liikaa eikä iho vain pysty siihen kykenemään. Kolmen passin ajon voi saman tien unohtaa, mutta tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että ajon jälkeen näyttäisi epäsiistiltä.

Olen ratkaissut asian niin, että ensin ajan normaalisti myötäkarvaan. Kaulan ihon pingottamisessa kireälle pitää olla tavallista huolellisempi, jotta ärsytys olisi mahdollisimman vähäistä. Ja tietysti hyvät ajoaineet ja -välineet ovat tärkeässä osassa preshavea unohtamatta.

Toinen passi poskissa ja leukakaaressa menee myötäkarvaan, mutta kaulalla ajankin toisen passin vastakarvaan eli alhaalta ylöspäin. Itselläni tämä toimii yllättävän hyvin. Ajon jälkeen jotkin kohdat kaulalla tuntuvat vielä hieman karheilta, ja ne pitäisi vetää poikkikarvaan korvasta aataminomenaa kohti, mutta jätän tämän suosiolla tekemättä: sängen rippeet saattavat tuntua sormin kokeillessa, mutta silmällä ei kuitenkaan näy mitään.

Ja se riittää. Lopuksi huuhtelu ensin viileällä ja sitten kylmällä vedellä – ja se on siinä! Jätetään kolmen passin ajot syksympään, kun lämmin suihku tuntuu taas mukavalta. Tai kun sattuu pääsemään sinne mökkisaunaan.